Fingerprint Society
http://www.fingerprint-society.org.uk/

Az Ujjlenyomat-közösség célja, hogy tanulmányozzák az ujjlenyomatokat és azok alkalmazási területeit, valamint segítsék az ezen a területen együtt dolgozók munkáját. 1974-ben alapított társaság. Létrejöttét négy alapító tagjának és annak köszönheti, hogy azok egyetlen hivatalos ujjlenyomatügyi tisztet sem véltek felfedezni maguk körül, és érdemtelenül lankadtnak érezték az ujjlenyomat ügyét.

 

Fingerprint Technologies
http://www.fingerprint.com.au/

A Fingerprint Technologies 1992-ben alakult azzal a céllal, hogy a biometrika segítségével személyazonosító eszközöket gyártson. A cég elsõ terméke a Fingerprint Sentry volt, melyet Ausztrál börtönökben a látogatók nyomon követésére használtak. A cég mai sikereit és pozícióját a biometrikán alapuló széleskörben használható alkalmazásainak köszönheti.

 

Biometrics Research Homepage az MSU-nál
http://biometrics.cse.msu.edu/index.html

A Michigan State University Biometrika Kutatórészlege. A honlapon megtalálhatók az ujjlenyomatletapogatás témakörében végzett kutatási eredményeik mintafelismerés és képfeldolgozás témakörökben.

 

Second International Fingerprint Verification Competition
Második Nemzetközi Ujjlenyomatellenõrzõ Verseny
http://bias.csr.unibo.it/fvc2002/
A verseny meghirdetõi a The Biometric Systems Lab (University of Bologna), a Mintafelismerés és Képfeldolgozás Laboratórium (Michigan State University, honlapjuk feljebb) és a U.S. National Biometric Test Center (San Jose State University). A versenyt elsõként 2000-ben hirdették meg. Céljuk, amit tulajdonképpen már az elsõ versennyel is fényesen elértek, hogy az egyes cégek ujjlenyomatfelismerésre használt algoritmusaikat egy általános mércének tehessék ki a nagyszámú, kvalifikált versenyzõ által.

 

Login Autonom
http://www.login.hu

A Login Autonom egy magyarok vezette magyar cég, saját bevallásuk szerint (egyik) céljuk a "professzionális biometrikus eljárások magyarországi bevezetése és elterjesztése". Emellett hagyományos azonosító eljárásokat is támogatnak, intelligens épületeket kiviteleznek.

 

A KriminálExpo honlapja
http://www.compexpo.hu/kriminalexpo/

A Magyarországon megrendezésre kerülõ KriminálExpo mindig helyt ad a legújabb technológiai megoldások megjelenésének, így ujjlenyomatazonosítással foglalkozó cégek is szerepeltették már termékeiket a kiállításon.

 

The Biometric Consortium
http://www.biometrics.org/

A The Biometric Consortium az amerikai kormány szerveként a személyazonosítással/ellenõrzéssel kapcsolatos kutatásokért, fejlesztésekért, tesztelésért és az eredmények alkalmazásban való megjelenéséért felelõs.

 

The Biometric Foundation
http://www.biometricfoundation.org/

A 2000 augusztusában alapított The Biometric Foundation egy szisztematikus kutatói-oktatói projekt, melynek célja, hogy a biometrikán alapuló technológiák alkalmazásának útjából az összes lehetséges akadályt elgördítse. A biometrika alkalmazásának elõnyeit a megnövekedett biztonságban látják, valamint az oldalon rámutatnak arra is, hogy a biometrikus technológia alkalmazása nem ad lehetõséget az adatokkal történõ visszaélésre.

 

Fingerprint recognition through circular sampling
Ujjlenyomatfelismerés körkörös mintavételezéssel

http://www.cis.rit.edu/~dxc0331/web_thesis/contents.html

David H. Chang oldala egy minden kérdésre kiterjedõ, részletes ujjlenyomatfelismeréssel foglalkozó szakoldal. Chang az azonosításra a körkörös mintavételezési eljárást mutatja be honlapján. Szó esik emellett az ujjlenyomatok természetérõl is. A cikkeket illusztrációk - képek, fotók - teszik érthetõbbé.

 

News on fingerprint security on the PC
A PC-s ujjlenyomatvétel hírei
http://news.cnet.com/news/0,10000,0-1003-200-325423,00.html

A CNet internetes szaklap egy cikke a Who Vision Systems (http://www.whovision.com) PC-s ujjlenyomatvételi kísérletérõl. Többek között arról a MAG-gal kötött megállapodásról is szó esik, melyben a monitorgyártót a cég ujjlenyomatfelismerõvel rendelkezõ monitorok elékészítésére kérte fel.

 

Identix BioTouch PC Card Fingerprint Reader - hardver
http://www.astrontech.pl/html/body_identix_biotouch_pc_card_finge.html

Egy újabb híradás az Identix egy laptopokhoz kiadott PC-kártyájáról, mely a hordozható számítógépbe helyezve pillanatok alatt ujjlenyomatfelismerõ képességgel ruházza fel azt.

 

Kinetic Sciences Inc.
Fingerprint Biometrics Division
http://www.kinetic.bc.ca/main-FPB.html

A Fingerprint Biometrics Division cég 1997 óta olcsó, miniatûr, kiváló minõségû ujjlenyomatleolvasók gyártására szakosodott, és a mai napig azon fáradozik, hogy eszközei méretét csökkentve még jobb és jobb termékeket dobjon piacra.

 

Siemens Fingerprint ID gyártásközelben
http://www.conceptcar.co.uk/news/siemens_fprint.shtml

Egy hír a Siemens egy projektjérõl, mely az autókba szerelhetõ ujjlenyomatleolvasók gyártását célozza. Az ötlet hasonló a slusszkulcs egyediségéhez, annyi különbséggel, hogy az ujjlenyomat nem eltulajdonítható, így illetéktelen nem kapcsolhatja ki vele az immobilizert.

 

The History of Fingerprints - Az ujjlenyomatok történelme
http://onin.com/fp/fphistory.html

Egy igen részletes történelmi áttekintés az ujjlenyomatokról, illetve az ujjlenyomatfelismerés tudományában valaha is fellépõ tudósokról. (Megjegyzés: az oldal elérhetõség szempontjából sajnos némileg megbízhatatlan, ugyanakkor - minõsége és egyedisége miatt - fontosnak tartottam, hogy a linkgyûjtemény része legyen.)